Masaż koni - film

Metoda Mastersona

Masterson - coś więcej niż koński masaż... 

Zobacz więcej >

Ochwat jesienny

Witamy » Ochwat jesienny

2014-08-22 11:10

Pod koniec lata i na początku jesieni przypada szczyt zachorowań na ochwat. Wiele osób zrzuca winę za ten stan na poziom fruktanów w trawie. Ale nie wierz im.

 

Fruktany często nazywane są cukrami, choć nimi nie są. Ich zadaniem jest przechowywanie węglowodanów w roślinach, podobnie jak to robią skrobia w nasionach a glikogen w mięśniach. Fruktany znajdujemy głównie w trawach odpornych na niskie temperatury.

 

Badania z wykorzystaniem fruktanów obecnych w cykorii (inulina) potwierdziły, że podanie dużej ilości fruktanów, bezpośrednio do żołądka konia za pomocą tuby, może wywołać ochwat w taki sam sposób, jak nadmierne spożycie świeżej trawy. Jednak fruktany stanowiące składnik traw mają inną strukturę i wagę molekularną. Nikt nie udowodnił, że fruktany zawarte w trawie powodują takie same uszkodzenia jak fruktany cykorii.

 

Co więcej, ochwat jest uzależniony od ilości spożytych fruktanów. Aby spożyć taką ilość fruktanów, jaka była użyta do eksperymentu, koń musiałby przez cały dzień jeść trawę zawierającą ok. 30% fruktanów, co w większej części świata jest niewykonalne, a biorąc pod uwagę skład pastwisk, praktycznie w ogóle niemożliwe. Co więcej, wiele koni cierpiących na ochwat pod koniec lata lub na jesieni, nawet nie wychodzi na pastwiska.

 

A więc, o co chodzi?

Pod koniec lata u koni następuje zwiększenie poziomu hormonu ACTH. Jego najwyższy poziom występuje we wrześniu, a potem stopniowo się obniża. Dla większości koni nie stanowi to problemu. Ale jeżeli koń ma początki choroby Cushinga, łagodny przerost części przysadki mózgowej, poziom tego hormonu wzrasta w w sposób znaczący, a wysoki poziom kortyzonu jaki w wyniku tego następuje, może spowodować lub pogorszyć insulinooporność. To z kolei może doprowadzić do ochwatu, zwłaszcza jeżeli poziomy cukru i skrobi w diecie przewyższają wartości tolerowane przez konia.

 

Chociaż wyniki na ten temat nie są jednoznaczne, niektóre badania wykazały, że wzrost poziomu insuliny u koni występuje w okresach podobnych do wzrostu ACTH. Jeżeli koń już cierpi na insulinooporność, ten okresowy wzrost może być przysłowiową kroplą prowadzącą do ochwatu.

 

Jeżeli u twojego konia występuje ochwat w okresie późnego lata lub na jesieni, wykonaj testy na poziom hormonu ACTH i insuliny. Jeżeli będą podniesione, to - zwłaszcza jeśli dieta konia zawiera wysokie ilości cukru i skrobi, korzystne może być okresowe podawanie koniowi preparatu Pergolide.

 

W innym przypadku zalecane jest skrupulatne pilnowanie zbilansowania kopyt poprzez regularne rozczyszczania a także stosowanie diety zawierającej niski poziom cukru i skrobi tak, by ich zawartość w sianie i pozostałych paszach nie przekraczała w sumie 10%. W kontrolowaniu działania insuliny i stanu zapalnego a także w procesie odbudowy tkanek, dodatkowo pomoże odpowiednie zbilansowanie poziomu minerałów w diecie.

 

Na podstawie artykułu Dr. Eleanor Kellon opublikowanego na stronie www.uckeleequine.wordpress.com